Vergeven en loslaten

Het blogbericht van deze week schrijf ik voor een aantal bijzondere mensen uit mijn omgeving. Mensen die me heel nauw aan het hart liggen en wie ik het allerbeste in hun leven toewens. Want soms is het nu eenmaal nodig om los te laten. Sommige dingen kan je zelf niet veranderen en sommige dingen uit het verleden kan je zomaar niet uitwissen. Loslaten is dan de boodschap. Vergeven, loslaten en doorgaan met je leven.

In de eerste plaats is er die ex-collega van me die ten tijde van onze kennismaking in een zeer narcistische relatie zat. Op dat moment wist zij dit nog niet en was ze nog zo vol lof over haar toenmalige echtgenoot. Enkele jaren geleden en een echtscheiding later kwam de zure ontnuchtering van de jarenlange mentale mishandeling die ze onderging.

In de tweede plaats is er die vriendin van me die haar kinderen nog iedere veertien dagen moet afgeven aan een alcoholverslaafde ex-man aka vader van die kinderen. De aanhoudende angst wat er kan gebeuren, de herinneringen aan het verleden en de vele ruzies die ze tijdens hun relatie heeft doorstaan.

In de derde plaats schrijf ik dit blogbericht vanuit het diepste van mijn hart voor iedereen die zich in een positie bevindt waar het verleden een zware last op hun schouders legt of waar een gewenste verandering niet haalbaar is omdat niet iedereen in het verhaal openstaat voor positieve vooruitgang. Ook voor jou dus, als jij dit leest.

Stap 1; vergeven

Voor velen de moeilijkste stap omdat we het begrip vergeven vaak verkeerd begrijpen. Denk eens even na wat vergeving voor jou betekent? Heel vaak denken mensen dat het staat voor het ‘toedekken’ van andermans fouten, het door de vingers zien van dingen die in het verleden gebeurd zijn. En vanuit dat oogpunt kan ik ook niet vergeven. Want fouten die gebeurt zijn, vallen vaak niet goed te praten.

Vergeven, zo heb ik ooit gelezen, is de persoon of situatie in kwestie in je gedachten nemen en vergeven wat niet kon zijn. Ik hanteer de zin die ik ooit kreeg van een goede kennis van me, een zin die mij enorm geholpen heeft bij het vergeven van sommige mensen en situaties.

*Naam persoon*, ik vergeef je omdat jij niet kon zijn wie ik verwachtte dat je kon zijn. Ik vergeef je dat je niet aan mijn verwachting kon voldoen. Ik vergeef je en ik laat je los.

 Want dat is vaak waar het fout gaat. We hebben allemaal bepaalde verwachtingen van anderen, van bepaalde situaties. We worden boos, kwaad, gekwetst wanneer die persoon niet aan die verwachting kan voldoen. Door de persoon te vergeven dat hij niet aan die verwachting kan voldoen, maakt zijn fouten niet goed, het zet jou gewoon in de volgende stap.

Stap 2; loslaten

Nadat we in onze gedachten die persoon of situatie hebben vergeven, kunnen we beginnen loslaten. Want hoe je het ook draait of keert, we blijven vaak vastzitten in een bepaald gevoel omdat we nog steeds bepaalde verwachtingen hebben.

We  verwachten dat die ene persoon zich verontschuldigt, terug komt, een situatie wordt recht gezet, etc. Dat gevoel, die verwachting, daar moet je zien uit te komen en dat kan alleen maar als je los laat.

Laat die verwachting los. Hoe groot is de kans dat het zou gebeuren? Laat je verdere leven niet beheersen door een verwachting niet ingelost kan worden. Loslaten kan je doen door je verwachtingen op te schrijven op een blad papier, een brief te schrijven naar die persoon die je nooit verzend, het met al je gevoelens te vertellen aan één persoon zodat je het echt uit je lichaam en je geeft haalt.

Stap 3; doorgaan

Als laatste, nadat je vergeeft en loslaat, is het tijd om door te gaan met je leven. Maak er iets van. Leef het leven dat je wil leven. Schrijf uit wat je zeker nog wil zien, doen, behalen en houd je daar iedere dag mee bezig.

Schrijf je grootste dromen uit en zorg dat je deze iedere dag ergens leest. Met je ogen op die dromen en doelen wordt je ervan weerhouden om weer terug te vallen in de onhaalbare verwachtingen die je net hebt afgesloten.

Focus je op al het goed in het leven. Een heel goede oefening om dit te doen, eentje die ik dagelijks doe, is iedere avond vijf dingen opschrijven waar je die dag dankbaar voor bent. En dat kunnen de kleinste dingen zijn. De zon die zo heerlijk heeft geschenen, één van je huisdieren die graag bij je slaapt, de knuffel van je kinderen voor ze naar school vertrokken of het lekkere eten dat je vanavond hebt gegeten. Door dagelijks je dankbaarheid op te schrijven zal je ook meer een meer de mooie en goede dingen in je leven gaan zien.

Ik hoop dat die paar belangrijke personen in mijn leven deze blog lezen (dat weet ik wel bijna zeker als de trouwe lezers die ze zijn) en dat ze bovendien mijn raad ter harte nemen. En voor alle anderen die dit lezen, ik hoop ook echt dat jullie die stap kunnen en mogen zetten.

Liefdevolle kus

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s