De balans tussen werken en privé in de vakantie

De ‘grote’ vakantie komt er weer aan, twee maanden vrijaf voor de kinderen. Als volwassenen kunnen we echter geen twee maanden verlof opnemen, en dat maakt het soms al eens moeilijk in de opvang van onze kinderen. Tieners kan je gemakkelijk alleen thuis laten, maar wat doe je met je  kleuter of kind tijdens die zomermaanden wanneer je moet werken.

Buitenschoolse opvang en kampen

Een eerste en vaak de meest voor de hand liggende oplossing voor heel wat ouders zijn de buitenschoolse opvang en de vele zomerkampen. De kinderen amuseren zich ganse dagen in sport en spel onder begeleiding van vaak ervaren monitoren. Ikzelf ging als kind ook ieder jaar op sportkamp. Mijn ouders zetten me ’s morgens af en wachtten tot de bus me kwam oppikken en ’s avonds haalden ze weer op als de bus van het kamp ons afzette. Ik heb ontzettend veel mooie herinneringen aan die kamper. Nieuwe vrienden, toffe avonturen, noem het maar op.

Echter, dit is niet altijd de beste oplossing voor heel wat ouders en gezinnen. Ik herinner me bijvoorbeeld de zomer van 2016. Ik werkte in Mechelen. De buitenschoolse opvang in het dorp waar ik woon is opgedeeld per leeftijdsgroep, waardoor alle drie mijn kinderen naar drie verschillende locaties moesten. Mijn werkdag begon om 8:00 uur ’s morgens, en dus vertrok ik om 6:50 uur om alle drie de kinderen tijdig af te zetten op de verschillende, uiteen liggende locaties. Want ja, iedere locaties lag in een andere deelgemeente… En ’s avonds? Van hetzelfde laken een broek. Mijn werkdag eindigde om 16:30 uur en tegen 18:30 uur kwam ik thuis met de kinderen. Uitgehongerd en stikop van een lange dag. Wij alle vier. Ik kan je vertellen, dat doe ik nooit meer!

Creatieve oplossingen

Er zijn nog heel wat andere oplossingen om de kinderen op te vangen tijdens vakanties als jij moet werken. Er zijn meerdaagse kampen met overnachting, hoewel die deze zomer van 2021 niet doorgaan omwille van corona maatregelen. Heel wat ouders kunnen rekenen op de grootouders of familie voor de opvang, wat ook heel mooi is.

Twee jaar geleden las ik over een geweldige oplossing die verscheen in een Amerikaanse krant. En ja, het was een verhaal dat zich voordeed aan de andere kant van de wereld, toch vind ik dit ook zeker hier een haalbare kaart. Het ging om een groep mama’s die een beurtrol hadden uitgewerkt. Er werd gekeken naar de geplande vakanties met het gezin. Iedere mama nam buiten die familievakantie nog één week extra verlof. Tijdens die week zou deze mama de opvang voorzien voor alle kinderen van de andere mama’s.

Door de beurtrol was iedere mama op het einde van de zomervakantie een weekje oppas geweest. Alle kinderen kunnen tijdens deze twee maanden gezellig samen tijd doorbrengen en het kost je niets extra, behalve dan het eten voor de kinderen tijdens die ene week. Geen dure opvang, niet onnodig rondrijden of je haasten om op tijd te zijn. En iedereen komt evenredig aan de beurt.

De balans tussen werken en vakantie nemen

Een goede opvangmogelijkheid voor je kinderen zorgt al voor enige balans tussen je werk en je privé leven. Toch vind ik het belangrijk om tijdens deze zomermaanden ook wat meer aandacht te besteden aan mijn gezin en de tijd die we samen doorbrengen. En dat kan door heel wat kleine dingen die samen een groot geheel maken en ook zorgen voor een mooie vakantie herinnering.

Tijdens de zomermaanden is het immers vaak mooi weer, het blijft langer licht en de sfeer is overal goed. ’s Avonds nog eens extra gaan wandelen met de honden en de kinderen. Even met de fiets langs de ijstent na het avondeten om een dessertje te halen. Op het terras een vuurtje aansteken met marshmallows. Nog even langs de speeltuin in de buurt voordat er avondeten wordt gemaakt, of net na het avondeten. Gezellig samen naar het zwembad, en dat hoeft niet altijd een buitenbad te zijn. In het weekend tijd vrijmaken voor leuke uitstapjes nu de meeste sporten en hobby’s stilliggen. Je kan lange wandelen maken in prachtige Vlaamse bossen, gaan kajakken op de vele rivieren, gaan spoorfietsen of avonturenparcours doen en een gezellige dag met het gezin naar een pretpark. En zijn ontzettend veel toffe musea voor kinderen, leuke fietstochten om samen te doen of spontaan een stukje België ontdekken.

Maak jouw balans

Je hebt vandaag nog even tijd. De ‘grote’ vakantie is nog heel even weg. Neem die tijd om jouw balans op te maken voor die twee maanden. Waar heb je nood aan? Hoe kan je het allemaal plannen en regelen? Geen zin om iedere avond eten te maken? Voorzie dat gemakkelijke pasta’s die je snel kan opwarmen of koud kan eten. Die neem je zelfs zo mee als picknick. Schrijf voor jezelf uit hoe jij ook van vakantie kan genieten terwijl je toch die acht uur moet gaan werken.

En daar ben ik weer met mijn planning. Maar jawel, inderdaad, plan dingen in. Zo geniet je veel meer, want je houdt je focus op de dingen die je wil doen en loopt niet verloren in dingen die je ‘moet’ doen. Heel wat van die moetjes kan je anders inplannen of vervangen, waardoor het allemaal weer wat gemakkelijker wordt.

Geniet van de zomervakantie van 2021, en doe dat samen met je kinderen. 😉

Zonnige groetjes,

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s