Samen trainen, eens zo gemakkelijk

Als ik andere mama’s vertel dat ik drie tot soms vier keer per week ga zwemmen, dan is hun eerste vraag bijna altijd: ‘Wanneer doe je dat?’ Vol verwondering dat ik de tijd vind om zo vaak te sporten doorheen de week met de helft van de tijd drie kinderen in huis. Mijn geheim is te gaan zwemmen wanneer mijn oudste dochter training heeft en een partner waar ik op kan bouwen, want ook dat is ontzettend veel waard.

Drie trainingen

Als competitiezwemster heeft mijn oudste dochter drie keer per week training. Op dinsdag, donderdag en vrijdag traint ze van 16.30 uur tot 18.30 uur. Tijdens schoolweken wil dit zeggen dat ze na school meteen door fietst naar het zwembad. Ze heeft dan een sportreep mee om wat te eten voordat haar training van twee uur start en om 18.30 uur haal ik haar op, fiets achteraan op het fietsrek.

In het oude zwembad van Heist-op-den-Berg nam de zwemclub alle beschikbare banen tijdens hun trainingen in beslag. Gelukkig is intussen Sportoase geopend, en wanneer de zwemclub traint, zijn er ook een viertal banen vrij voor het vrije publiek. Dit deed me nadenken over mijn eigen sportactiviteiten en hoe graag ik altijd gezwommen heb. Om terug te sporten vond ik zwemmen een belangrijk aspect om erbij te betrekken. Dus plande ik mijn eigen zwemtrainingen in op de momenten dat mijn oudste dochter training had.

Heerlijk, zo onder water.

Ik moet toch naar het zwembad rijden om haar op te halen. Dus waarom niet een uur vroeger erheen rijden, zelf het water ingaan en trainen om dan samen naar huis te rijden? Dat zijn lekker makkelijk twee vliegen in één klap. Blijven natuurlijk wel mijn twee andere kinderen nog over…

Dank je wel manlief

De twee jongsten zijn momenteel 9 (bijna 10) en net 8 jaar. Ze zijn zeker zelfstandig genoeg om al eens een half uurtje alleen thuis te zijn, maar voorlopig nog niet voor het anderhalf uur dat ik toch wel weg ben als ik ga zwemmen. Gelukkig heb ik daar een pracht van een echtgenoot waar ik ook op kan bouwen. En dat is iets waar je als mama echt wel nood aan hebt als je ook tijd voor jezelf en je eigen gezondheid wil inplannen.

Als zelfstandige heeft mijn echtgenoot de luxe om zijn eigen uren te kiezen. De dagen dat mijn kinderen bij ons zijn, vertrekt hij ’s morgens vroeger naar zijn projecten, zodat hij ’s avond tussen 17.15 en 17.45 uur thuis kan zijn. Op die manier zijn mijn jongste twee kinderen nooit langer dan een half uur alleen thuis. En de honden? Die zet ik vast, of bij goed weer buiten en de kinderen binnen, zodat ook daar niets kan gebeuren.

En na het zwemmen voel ik me altijd zoveel beter.

Tijd en oplossingen vinden

Intussen ken ik wel meer mama’s die de tip met zich meenamen en nu ook sporten op hetzelfde moment als hun kind(eren) sporten. Een stevige wandeling tijdens de voetbaltraining van zoonlief of een rondje van 5km joggen tijdens de turnuren van dochterlief. Als je je kinderen toch moet afzetten en rondrijden, dan kan je tijd van wachten net zo goed benutten door zelf je sportkleding aan te trekken. Dat is toch net iets beter dan in een auto met een boek of magazine te blijven wachten terwijl de motor een gans uur blijft draaien. Of om intussen geld op te doen door te gaan shoppen in de dichtstbijzijnde winkelstraat.

Uiteraard begrijp ik ook dat niet elke mama een partner heeft om op terug te vallen. Denk maar aan echtgenoten die met ploegen werken en niet thuis kunnen zijn of alleenstaande mama’s, waar ik een ongelooflijk respect voor heb. Aan deze mama’s wil ik het advies geven om te durven vragen. Durf aan de mama van een vriendje vragen om een vaste speeldate voor jouw kind, zodat jij kan sporten tijdens de uren van je andere kind. Durf aan de buren, je ouders, een vriendin te vragen om op dit vast moment even op je kind te passen. Laat je niet beperken door de overtuiging dat het voor jou niet gaat, want als je echt goed rondkijkt en rondvraagt, dan ligt de oplossing vaak om de hoek te loeren.

Ik hoop je geïnspireerd te hebben met mijn oplossing om toch ook te kunnen sporten en wie weet vind jij nu ook een moment om aan je gezondheid te werken op de tijdstippen dat jouw kind aan het sporten is.

Alvast tot volgende week en sportieve groeten!

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s