Opvoeden is ook voorbereiden op tegenslagen en keuzes maken

Een stelling die ik blijf verdedigen en waar ik de voorbije maanden meer en meer van overtuigd ben; opvoeden is je kinderen ook voorbereiden op tegenslagen en hen leren om keuzes te maken. De hele hetze rond de corona maatregelen maakt voor mij eens zo duidelijk waarom ik er zo over denk.

Voor deze blog nam ik contact op met Karin Francken, transpersoonlijk therapeut en bewustzijnscoach met een praktijk in Westerlo waar ze ouders en kinderen begeleidt. Zij vult deze blog aan met haar visie en mening over de onderwerpen die ik hier aansnijd.

Een tijdje geleden kwam het voor het eerst in het nieuws; studenten hebben het moeilijk door de coronamaatregelen. En dat is een feit dat ik zeker niet wil afstrijden. Alleen, iedereen heeft het moeilijk, niet alleen studenten. Dus waarom de focus zo hard op deze groep medemens leggen? Ik denk ook aan de vele ouderen in woonzorgcentra die al maanden hun familie niet meer zien. Ik denk ook aan alle alleenstaanden die op een flat wonen en al maanden alleen zitten. Ik denk ook aan alle werknemers die al maanden van thuis uit moeten werken, zonder het sociale contact met hun collega’s dat je wel hebt op de werkvloer. Al die mensen hebben het ook moeilijk.

Kinderen zelf hun boekentas laten dragen, daar begint het soms al…

Nagel op de kop

Tijdens de TV reportage die ik zag in het journaal, kwam een jongere aan het woord, een student, die werkelijk de woorden uitsprak: ‘In het verleden konden mijn ouders altijd alle problemen oplossen, soms zelfs voordat het probleem er was. Maar dit probleem kunnen we zo niet oplossen, en daar heb ik het heel moeilijk mee.’ En dat was voor mij de nagel op de kop!

Wij, ouders, zijn zo hard bezig met het oplossen van de problemen waar onze kinderen mee in aanraking komen. Hebben ze slechte resultaten op school, dan gaan we klagen bij de leerkracht. Worden ze gepest, dan vallen we de ouders van dat andere kind aan en lopen we de deur van de schooldirectie plat om voor ons eigen kind te pleiten. Is hun boekentas naar onze mening te zwaar, dan dragen we deze als muilezels tot aan de auto om de 3 km naar huis te rijden. We zijn zo druk bezig om het onze kinderen zo gemakkelijk en aangenaam mogelijk te maken, waardoor ze inderdaad niet leren hoe ze moeten omgaan met normale, hedendaagse problemen.

Karin: Het klopt dat wij als ouder onze kinderen niet graag zien lijden. We willen ze liever sparen van nare ervaringen. Maar zo zit het leven niet in elkaar zoals Lenna aangeeft. In plaats van ons de vraag te stellen: hoe kan ik dit oplossen voor mijn kind, kunnen we ons beter afvragen: hoe leer ik mijn kind hiermee omgaan? Stil staan bij teleurstelling, het verdriet wat er bij hoort toelaten, zelf of samen oplossingen leren bedenken en leren aanvaarden wanneer je er niets aan kan veranderen. Daarmee bouwt een kind veerkracht op om ook bij grotere uitdagingen in het leven er doorheen te komen en te groeien. Zo leren ze dat een gebeurtenis niet het einde van de wereld is en dat ze opnieuw kunnen beginnen.

Leren kiezen

Begin februari kwam er dan het nieuws dat kinderen, ook -12 jarigen, een keuze moesten maken voor hun buitenschoolse activiteiten. Met andere woorden, kinderen die meer dan één hobby beoefenen, moesten kiezen voor één bubbel per week. Op een bepaald moment kwam ik in aanraking met een vader die het absurd vond dat zijn zoon van 7 jaar keuzes moest maken. Het kan toch niet dat kinderen op zulk jonge leeftijd moeten keuzes maken.

Maar is opvoeden ook niet een beetje je kind aanleren dat je in het leven keuzes moet maken. En dat begint voor mij al op heel jonge leeftijd. Welke kleren wil je vandaag aandoen? Wil je op zaterdag met een vriendje spelen? Welke sport of hobby wil je graag doen? Doe je blauwe of rode sokken aan? Als je kind niet op jonge leeftijd leert omgaan met keuzes, zal het later ook moeilijker kunnen omgaan met belangrijke keuzes, denk maar aan de aankoop van een woning, de keuze voor de juiste job, keuzes maken binnen hun relaties, enz.  

Karin: Door een kind al van heel jonge leeftijd over kleine dingen in het leven te laten kiezen, ervaart een kind zeggenschap over zijn of haar eigen leven. Er wordt al zoveel aan kinderen opgedragen, ze moeten al zoveel luisteren naar regels die wij als volwassenen opleggen. Dus is het belangrijk dat ze over dingen waar ze wel over kunnen beslissen, ook effectief mogen beslissen. Naarmate een kind ouder wordt, en tiener wordt, is het belangrijk om een kind meer keuze vrijheid te laten. Binnen het kader van jullie gezin kan je die ruimte geven. En een keuze is niet wit of zwart. Maar je gaat samen verkennen wat de opties zijn, wat voor- en nadelen zijn en wat de keuze drijft. Zeker bij de grotere keuzes is dit belangrijk. Daarvoor moet je een gesprek aangaan met je kind en openstaan voor wat je kind vindt. Zo leert een kind vertrouwen op zijn eigen gevoel en ervaart je kind dat hij of zij er toe doet. En dat versterkt het zelfvertrouwen.

De keuze maken voor één sportbubbel per week, een tijdelijke keuze, is niets waar het kind van dood zal vallen. Veel beter is het om je kind te begeleiden bij het maken van die keuze. Waar wordt hij of zij het vrolijkste van, waar voelt hij of zich gelukkig en voldaan, welke factoren vindt je kind belangrijk bij het maken van die keuze.

Ik ben en blijf van mening dat we als ouders vandaag de dag veel te veel onze kinderen de handen boven het hoofd blijven houden. Ik probeer dit zelf zoveel mogelijk te beperken in de opvoeding van mijn eigen kinderen en merk steeds vaker hoeveel zelfstandiger zij nu al in het leven staan.

Ik wil Karin enorm bedanken voor haar bijdrage aan dit bericht. Wil je zelf aan de slag met deze onderwerpen, merk je dat je en/of je gezin nood hebben aan begeleiding bij deze topics of wil je gewoon meer informatie over dit alles en nog zoveel meer? Neem dan zeker eens een kijkje op Karin haar website. Daar vind je heel wat interessante blogs, een overzicht van haar aanbod en haar online cursus. Zeker de moeite waard!

Tot volgende week!

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s