Gescheiden, en toch samen feest vieren

De feestdagen zijn intussen al een maand achter de rug. Toch is dit een moment waar ik graag even op terugblik. Er is iets aan die feestdagen waar ik best trots op ben, als moeder en als gescheiden vrouw. En dat is het feit dat mijn ex-man en ik, ondanks onze verschillen, ondanks alle ruzies waar we doorheen gegaan zijn, toch ieder jaar opnieuw die feestdagen samen doorbrengen. Een belofte die we de kinderen gemaakt hebben toen we uit mekaar gingen, een belofte die we onszelf ook gemaakt hebben, en een belofte waar we ons aan blijven houden.

Even terug naar 2015

September 2015. Na bijna 10 jaar samenzijn, 3 kinderen en heel wat woelige waters had ik mijn limiet bereikt. Om redenen die ik hier absoluut niet ga uitsmeren, maar die laatste druppel deed dan toch mijn overvolle emmer overlopen. Ik nam de tijd om met mijn ex-man in gesprek te gaan. Voor de zoveelste keer, maar dit keer was het anders. Dit keer trok ik een lijn onder de laatste 10 jaar, onder ons. In de weken die volgden, kwamen we tijdens een gesprek op feestdagen, verjaardagen, afstudeerfeestjes, en wat we daarmee zouden doen. Toen nog in alle vriendschap, besloten we dat we, ondanks alles wat ooit komen zou, we deze momenten steeds samen zouden blijven vieren. Voor de kinderen.

De voorbije 5 jaar gingen mijn ex-man en ik door een rollercoaster aan vriendschap, vijandigheid, ruzies, hereniging, en noem maar op. En toch, zelfs tijdens de moeilijkste momenten bleven wij ons houden aan die ene afspraak die we gemaakt hadden. Belangrijke dagen vieren we samen. En geloof me, er zijn momenten geweest dat ik mezelf bedacht, tijdens zo’n verjaardagsfeestje of bij het nieuwjaarsbrieven lezen, dat ik er spijt van had geen dodelijk vergif te hebben gekocht om net en alleen door zijn eten te draaien.

Nieuwjaarsbrieven voorlezen in de kou, alleen in 2020!

Vijf jaar later

Intussen zijn we al vijf jaar gescheiden. Mijn ex-man heeft al een aantal jaren een nieuwe partner waarmee hij samen woont en ikzelf ben al anderhalf jaar hertrouwd met de allerliefste ter wereld. En ja, zelfs met onze nieuwe partners erbij blijven we die afspraak volhouden.

Tijdens de feestdagen is dit telkens op de zaterdag die midden in de kerstvakantie valt. Dat is de dag dat de kinderen wisselen en van bij hun papa weer naar mij komen. Ze hebben Kerst gevierd met hun papa en hun oma, genoten van een weekje vakantie en komen naar mij om samen nieuwjaar in te zetten en hun kerstvakantie af te sluiten. En ieder jaar opnieuw, op die zaterdag, lezen de kinderen hun nieuwjaarsbrieven aan ons voor en krijgen ze hun cadeautjes die daarbij horen.

Een brief voor papa. Een brief voor mama. Soms zijn de teksten hetzelfde, en soms zijn het totaal verschillende brieven. Een cadeautje van papa. Een cadeautje van mama. Die zijn altijd verschillend. En dan samen aan tafel. Ieder jaar weer kiezen de kinderen gourmet, en ieder jaar schuiven we gezellig samen aan een overvolle tafel, gevuld met grote gourmet toestellen en potjes vol eten op het aanrecht.

Nieuwjaar vieren anno 2020

Dit jaar was dit nieuwjaar vieren net iets minder gezellig dan alle voorgaande jaren. Lag dat aan de onderlinge sfeer? Neen, absoluut niet. Want ondanks alle verschillen die mijn ex-man en ik ooit hadden, komen we de laatste jaren beter dan ooit overeen. Als vrienden in ex-partners, zoals het eigenlijk hoort te zijn. We gunnen mekaar het geluk toe dat we gevonden hebben. Nee, de gezelligheid werd getemperd door de corona maatregelen en het feit dat we buiten moesten vieren. Nieuwjaarsbrieven voorlezen rond de tuinkachel tot daar nog aan toe, maar gourmet op een koud terras? Nee, dat was het niet. Bovendien had één van de toestellen enorm last van de koude en bakte het vlees zo goed als niet. Het feestje was dit jaar dus net iets korter dan andere jaren. Maar dat zullen we anno 2021 wel dubbel en dik inhalen.

Ja, ook die grote meid had haar beste wensen klaarstaan… In het Latijn!!!

Voor de kinderen

Ik heb de voorbije vijf jaren al heel wat gezien, gehoord en zelf meegemaakt. Sommigen weten waarover ik praat, anderen onder jullie zullen dit nooit weten, want ik zal er hier nooit over uitweiden. Ik heb die voorbije vijf jaren vooral ontzettend veel geleerd. Ik heb geleerd dat, ondanks de verschillen, de haat, de wrok die je kan koesteren tegenover je ex-partner, het nooit een oplossing is om je kinderen daarbij te betrekken. Wanneer ik naar mijn eigen kinderen kijk, dan weet ik dat ik goed bezig ben. Onze kinderen weten dat papa en mama communiceren en dingen op mekaar afstemmen, in plaats van mekaar de draak te steken en slecht te praten over de ander.

Simpele dingen, zoals je kind vertellen dat de andere ouder, of de partner van de andere ouder, het allemaal verkeerd doet, het slecht doet, etc. is zo ontzettend nefast voor je kind en voor de relatie van je kind met die ouder. Als ouder denk je misschien dat je wint, en je wint ook op de korte termijn, maar de gevolgen, vooral voor dat  kind, op de lange termijn, zijn zo ontzettend schadelijk dat ik me als moeder daar absoluut niet mee wil bezig houden.

Ik houd van mijn kinderen en ik gun hen ieder moment bij hun vader. Ik gun hun een goede relatie met hun vader en met hun plus-mama. En ja hoor, er zijn momenten dat zoiets pijn doet. Het prikt soms om foto’s te zien van vakanties waarop ze lachen met hun plus-mama, of wanneer je verhalen hoort wat de partner van je ex-man voor hen doet. En tegelijk ben ik blij. En opgelucht. Want die plus-mama, dat is een plus! Dankzij haar hebben mijn kinderen lekker eten, propere kleding, een warme thuis bij hun vader en mooie herinneringen voor later. Maar daar vertel ik een andere keer nog wel eens iets over 😉

Ik zie je graag weer volgende week, voor een nieuw bericht. Tot dan!

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s