Huishouden en thuis werken, alle kleine beetjes helpen

De grootste misvatting die ik constant te horen krijg is wel: ‘Jij werkt altijd thuis, dan is jouw huis toch altijd netjes op orde.’ Of ‘Jij hebt toch tijd om je huishouden te doen, als je altijd thuis werkt.’ Wel, ik kan je vertellen dat de term ‘thuis werken’ écht wel inhoud dat ik thuis aan het werken ben. Blogs schrijven, zoals deze of voor klanten, berichten uitschrijven voor klanten, foto’s bewerken, berichten online inplannen, statistieken bekijken, doelstellingen bijwerken, advertenties inplannen en ook daarvan de resultaten opvolgen, online programma’s uitwerken, cursisten opvolgen van die programma’s, … Ja, thuis werken is werken. En daardoor verlies ik misschien net nog meer het zicht op mijn huishouden. Want eerlijk is eerlijk, als de kinderen bij hun papa zijn, dan begint mijn werkdag om 7.30 uur, lunch ik aan mijn pc zodat ik lekker kan doorwerken en licht ik rond 18.30 uur mijn kont van die bureaustoel om aan het hongergevoel (en soms de zeurende vent) toe te geven en dan toch maar avondeten te maken. Om dan, na het avondeten, toch nog even door te werken tot 21.00 uur. En mijn huishouden? Vroeger bleef dat helemaal links liggen…

Wekelijks poetsschema

Intussen hebben we een poetsvrouw. Een geweldig toffe dame die iedere week vier uurtjes komt helpen in het huishouden. Zij neemt de grote taken voor haar rekening. En dan nog blijven er heel wat dingen over die toch dagelijks moeten gebeuren, of om de zoveel dagen, om ervoor te zorgen dat het huishouden niet in een marginale varkensstal verandert.

Daarom viel ik terug op een poetsschema dat ik een tiental jaar geleden eens online heb gevonden. Ik zette het om in mijn Todoist, super handige app die je op je telefoon en pc kan gebruiken, en volg ik op die manier alle dagen op wat er zeker moet gebeuren.

ToDoIst op de laptop, samen met PowerPom. Twee handige apps die een mooi overzicht geven.

Dit combineer ik met PowerPom. Die laatste is een app gebaseerd op het Pomodore principe. Om je concentratie een ganse werkdag optimaal te behouden, moet je die verdelen tussen inspanning en ontspanning. En die afwisseling gaat als volgt:

25 min werken
5 min pauze
25 min werken
5 min pauze
25 min werken
5 pauze
25 min werken
30 min pauze

Werk en huishouden afwisselen

De pauzes in dit Pomodore principe gebruik ik telkens om mijn huishoudelijke taken te doen. Alle dagen even opruimen, de was ophangen, een nieuwe machine was klaarzetten om ’s avonds om 22.00 uur op te zetten, het bed opdekken en de kamer verluchten. Die taakjes doe ik telkens wanneer ik 5 minuten pauze heb. Grotere taken zoals dagelijks even stofzuigen in de keuken en woonkamer, iedere andere dag even dweilen in de keuken en woonkamer, drie maal per week strijken? Die doe ik dan wanneer ik een half uurtje pauze heb. Zo behoud ik mijn concentratie op mijn zakelijke taken, en heb ik meer dan voldoende afwisseling en afleiding, weg van mijn scherm, op de momenten dat ik een pauze moet nemen.

Af en toe delegeren en de kinderen wat laten helpen, ook dat helpt natuurlijk 😉

Op het einde van de dag ben ik dan altijd weer tevreden. Mijn werkagenda is afgewerkt, of toch meestal, want ook daar plan ik soms iets te strak in, en ons huisje ligt er weer gezellig en netjes bij. En met twee honden en drie kinderen in huis, is het echt wel nodig dat er alle dagen even gestofzuigd wordt.

Nu er zoveel meer mensen mogen kennis maken met de geneugten van het thuiswerken, komt er nu misschien ook iets meer begrip voor het feit dat dit ook effectief werken is, en niet zomaar gezellig als moeder de huisvrouw thuis zijn en alle tijd vrij hebben om te poetsen, te koken en nog wat lekkers te bakken…

Wie weet ben je wel geholpen met mijn tip van deze week. Pas het toe, het brengt echt ontzettend veel verlichting.

Groetjes en tot volgende week!

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s