Maak jij ook ieder jaar goede voornemens?

Ik doe het nog steeds, ieder jaar opnieuw. Goede voornemens voor het nieuwe jaar. Voornemens om slechte gewoonten wat minder vaak te doen of zelfs helemaal af te leren. Voornemens om nieuwe, betere gewoonten eigen te worden. Voornemens op zakelijk en privé vlak.

Doelen vs. voornemens

Op zakelijk vlak maak ik jaarlijks mijn doelstellingen op. Dit doe ik telkens op mijn verjaardag, want dat is de dag dat voor mij een ‘nieuw jaar start’. Ik schrijf voor mezelf uit waar ik over een jaar van die dag wil staan, wat ik wil bereiken over 5 jaar en over 10 jaar.

Die doelen splits ik uit over de 12 maanden van het jaar en vervolgens maak ik er week- en dagplanningen van. Een bewezen strategie wil je jouw doelstellingen ook effectief bereiken.

Mijn voornemens hebben meer een invloed op mijn ‘gedrag’. Meer bewust tijd vrijmaken voor de kinderen, minder onnodig en nutteloos tijd op sociale media spenderen en meer bewust en doelgericht tijd inzetten op sociale contacten, al dan niet op sociale media.

Waarom halen velen het niet?

De voorbije jaren heb ik steeds de meeste van mijn doelstellingen behaald. In tegenstelling tot vele anderen, die me vaak vertellen dat ze geen voornemens meer maken omdat ze het tegen het einde van januari toch al niet meer kunnen volhouden. Waar zit dan het verschil tussen de beide?

Wel, ik leerde enkele jaren geleden dat het maken van voornemens enkel kan lukken als je die voornemens ook effectief omzet in acties. Dus schrijf ik ieder jaar mijn goede voornemens op in een boekje. Vervolgens noteer ik ze in mijn takenoverzicht in Outlook, waar al mijn taken en to do’s staan. In mijn takenoverzicht koppel ik een wekelijkse herinnering aan mijn goede voornemens, waardoor ik er ook wekelijks aan herinnerd wordt.

Deze herinnering loopt op hetzelfde moment als wanneer ik mijn weekplanning opmaak. En dus verwerk ik alles van mijn goede voornemens in mijn weekplanning. Et voila, actie!

Ook de kids maakten dit jaar hun goede voornemens. Dat belooft een braaf jaar te worden…

Plan je goede voornemens echt in

Wil jij ook dat jouw goede voornemens een succes worden in 2021? Zorg er dan voor dat je ieder voornemen inplant in je agenda, digitaal of op papier. Zorg ervoor dat je er regelmatig aan herinnerd wordt en dat je jouw resultaten ook kan opvolgen.

En hey, zit het even tegen of lukt het toch niet helemaal? Weet dan dat een kleine terugval nooit het einde betekent. Wil je bijvoorbeeld stoppen met roken en lukt je dat in januari al aardig goed maar heb je begin februari toch een onweerstaanbare drang en rook je er eentje? Ga dan niet meteen terug ketten als een industriële fabriek. Herpak je zo snel mogelijk en zet toch nog door!

Straffen en belonen, dat helpt ook

Wat ook helpt, is een aantal straffen en beloningen koppelen aan je voornemens. Klinkt misschien extreem kinderachtig en belachelijk, maar het helpt echt wel. Zo heb ik bijvoorbeeld een aantal straffen die ik moet doen als ik mijn voornemens weer achterwege laat; de koelkast uitkuisen, de voegen van de douche proper maken, de oven schoonmaken, … En jawel, ik heb een bloedhekel aan poetsen. Wanneer het me even niet lukt om door te zetten en de nodige discipline aan de dag te leggen, dan doe ik het zelf en vraag ik het niet aan de poetsvrouw om dit te doen.

Natuurlijk heb ik ook een aantal leuke beloningen, voor als het me wel allemaal lukt. Zo geef ik mezelf een extra centje om lekker te gaan shoppen, uit eten te gaan met mijn ventje (of eten te bestellen in deze tijden), een leuke daguitstap met de kinderen, … Geloof me, door die fijne dingen eraan te koppelen en ook de juiste discipline toe te leggen, lukken die voornemens veel beter.

Ik ben eens benieuwd, wie van jullie maakt ook voornemens en hoe houd jij het vol?

Dikke kus,

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s