Thuis werken tijdens de kerstvakantie

De kerstvakantie staat weer voor de deur, en net als voor mij zullen er heel wat ouders ook tijdens die periode van thuis uit mogen werken. Thuis werken met kinderen in huis blijkt inderdaad niet gemakkelijk als velen voordien voor ogen hadden. Ze willen een koek, wat drinken, een knuffel of gewoonweg weten wat je aan het doen bent, en dat komt zeker niet altijd op het gepaste moment. Waar de lente en zomer nog soelaas brachten voor mensen met een tuin, zullen de kinderen tijdens de kerstvakantie vooral heel wat tijd binnen doorbrengen. En hoe lossen we dat op? Wel, voor kinderen in het lagere onderwijs, en misschien ook nog wel een beetje voor de tieners, heb ik een leuk lijstje gemaakt.

Binnen bezig blijven

Met het koude weer kan je de kinderen niet meer van ’s morgens vroeg tot aan het avondeten in de tuin laten. Dus zoeken we naar oplossingen om hen binnen bezig te houden zodat je toch enigszins ongestoord verder kan werken. En dus heb ik voor mijn kinderen een aantal leuke dingen op een blad genoteerd om hen tijdens de kerstvakantie te amuseren.

In de Banier en andere knutsel- en tekenwinkels vind je ongetwijfeld mooie canvasdoeken, penselen en verf. Ik leg plastic over mijn keukenstoelen heen (en op de grond), zet de canvasdoeken op de stoel in plaats van op een schildersezels en laat vervolgens de kinderen zich maar heerlijk uitleven. Voor de kinderen is dit iets helemaal anders dan alweer de zoveelste tekening te maken op een saai blad papier. Ze voelen zich een echte kunstenaar. En in de late namiddag of vooravond bewonder ik hun kunstwerken in hun eigen privé galerij. Wie weet koop ik wel één (of meerdere) van hun kunstwerken…

Mijn bureau staat middenin onze woonkamer, dus werken als de kinderen hier zijn? Dat is niet altijd even gemakkelijk…

Of een tijdscapsule. Laat hen maar foto’s verzamelen van hoe ze vandaag zijn, of laat ze die vandaag maken. Brieven schrijven wat ze later willen worden, wanneer ze kinderen willen en hoeveel kinderen ze willen, waar ze nog naartoe willen gaan, … Laat ze een brief schrijven aan zichzelf. Stop al deze leuke dingen in een blikken doos en begraaf ze ergens in de tuin. Over 10 of 20 jaar kan je deze dan weer opgraven, dat wordt lachen! Wij gaan de tijdscapsule in de kippenweide begraven met een houten paaltje erbij, zo worden we er steeds aan herinnerd en vergeten we het zeker niet.

Nog meer ideeën

Er staan nog heel wat meer toffe ideeën op het blad. Zo mogen ze het alfabet fotograferen, een ganse dag aan slag om met hun LEGO mooie dingen te bouwen, een ouderwetse brief schrijven aan iedereen die ze in 2021 willen zien en wat ze samen met hen willen gaan doen, een beetje gebarentaal leren en blijven oefenen op het leren typen.

Bovendien mogen ze van mij aan de slag in de keuken om lekkere, glutenvrije cake te bakken en te versieren en zal er regelmatig een typisch kerstfilmpje worden opgezet, want ook hier is de TV soms een welgekomen babysitter.

Vergis je niet in je tijd

De ervaring heeft me intussen al geleerd dat, ondanks al deze inspanningen en bezigheden om de kinderen zoetjes te houden, mijn werkritme toch wel gehalveerd wordt. Iets wat je dus zeker mee in je achterhoofd moet houden. Ik heb geen andere volwassene hier in huis om de kinderen af te leiden en bezig te houden, want mijn man werkt ook door tijdens de kerstvakantie. En dus ben ik nog steeds de enige volwassene in huis. De enige dus om toestemming te geven voor die koek, al dat drinken, om scheidsrechter te spelen bij iedere ruzie (en geloof me, dat staat ook zeker op de planning!) en om toch regelmatig een kus en een knuffel in ontvangst te nemen. Ik houd voor die vakantieperiode dus rekening met een prestatie van 50% tegenover normale werkdagen. Misschien moet je die verwachting voor jezelf ook al een beetje bijstellen.

Ik wens je alvast een ontzettend warme en gezellige kerstvakantie toe en kijk uit naar reacties, want ik ben altijd op zoek naar nieuwe ideeën om de kinderen tijdens de vakanties bezig te houden.

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s