Wat betekent Halloween?

Vandaag is het zover, Halloween. Toen ik nog een kind was, had ik nog nooit van Halloween gehoord. Naargelang ik opgroeide, zag ik het wel in Amerikaanse series en films verschijnen. Hier bij ons was het niet gekend. De laatste jaren is Halloween echter aan een grote opmars bezig in West Europa.

Halloween vandaag

Kinderen en volwassenen verkleden zich, er worden schrikwekkende Halloween tochten georganiseerd en ook de trick or treat traditie wordt ieder jaar groter. Misschien niet allemaal dit jaar omwille van de coronamaatregelen, hetgeen misschien al maanden lang voldoende angst heeft gezaaid in onze maatschappij.

Heel wat horecazaken organiseren rond deze periode Halloween feestjes en de verkleedpartijen bevatten een bonte mix van heksen, tovenaars, zombies en spoken. Want dat is waar Halloween voor staat. Echter zijn er heel weinig mensen die ook weten waar het vandaag komt.

Spinnetje hier, spinnetje daar, spinnetje overal! (En ja, ik schrik me rot telkens ik hier voorbij kom!)

Licht sluier

De nacht van 31 oktober op 1 november, zo wordt al 3.000 jaar gezegd, is de nacht waar er slechts een zeer dunne, lichte sluier hangt tussen het hiernamaals en onze wereld. Het is dan ook het uitgelezen moment voor alle overledenen van het voorbije jaar om weer heel even naar boven te komen.

3.000 jaar geleden geloofde men dat de geesten uit het hiernamaals, geliefden die het voorbije jaar overleden, op deze nacht op zoek gingen naar slachtoffers om mee te nemen. En dus plaatsten ze eten op de graven van hun geliefden om de geesten op het kerkhof te houden.

Wij zoeken nog een naam voor onze nieuwe vriend hier. Suggesties zijn welkom!

Herdenking

In onze katholieke geschiedenis is Allerheiligen, hetgeen op 1 november valt, steevast de dag om onze overledenen te herdenken. De oorsprong van deze herdenking ligt elders dan Halloween, en toch gaat het om hetzelfde.

Halloween is voor mij een avond en een nacht waar ik een jaarlijks een kaarsje laat branden voor iedereen die ik al verloor in mijn leven. Mijn grootouders, die een mooi en lang leven hebben geleid. En ook vrienden, zelfs iemand heel bijzonder, die veel te jongen moesten gaan. Voor mij is dit de avond dat ze het dichtste bij me staan, ieder jaar opnieuw. En dus praat ik heel even tegen hen. Hoezeer ik hen mis. Hoeveel ik van sommigen van hield.

Halloween is een spirituele hoogdag, waar verschillende bevolkingsgroepen in het verleden de kracht van gevoeld hebben.

Hoe zie jij Halloween? Laat het me gerust weten in de reacties.

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s