Heksemie speelt viool 1.0

Kinderen, of toch de meesten van hen, zijn actief, energiek en moeten dit alles ergens in kwijt. Dagelijks naar school gaan vraagt ook om een bepaalde afleiding. En die afleiding zoeken menig ouders in sporten, hobby’s en andere buitenschoolse activiteiten. Dat is hier helemaal niet anders. Onze oudste dochter is een zwemkampioentje, onze zoon een voetbalster in wording (we mogen toch ook een beetje dromen hé 😉 ). Dan is er ook nog mijn allerliefste heksemie. Geboren met 4 hartafwijkingen, een scoliose, coeliakie en dan hier en daar nog wat kleinigheidjes, is zij toch wel mijn handje vol. Door haar 4 hartafwijkingen is sporten vaak geen opties.

Advies van de cardioloog

Haar cardioloog was begin af aan meteen heel duidelijk wat sporten betrof voor onze speciale meid. Geen duursporten. Met andere woorden, alle sporten waarin gelopen wordt: atletiek, voetbal, fitness, volleybal, basketbal, etc. vallen allemaal weg. Daarboven mag ze geen enkele competitiesport doen. Dus ja, ze mag sommige dansstijlen volgen, maar dan weer niet fanatiek doorgaan naar een wedstrijdgroep. Hetzelfde geldt voor gymnastiek of zwemmen.

Paardrijden. Het kind is zot van dieren, helemaal verliefd op paarden en droomde ervan om te mogen paardrijden. Dus namen we jaren geleden contact op met haar cardioloog met de vraag of ze wel mocht paardrijden. Antwoord: Recreatief mag ze leren rijden om af en toe een drafje in het bos te wagen. Geen dressuur, niet springen.

Yoga. Twee jaar geleden ontdekten we een klasje kinderyoga hier niet ver vandaan. Aangezien ze heel vaak met mij mee yoga doet, dachten we dat dit wel iets voor haar zou zijn. En ze vond het ook ontzettend leuk om te doen. Alleen was het niet voldoende.

Eén van de eerste lessen: haar strijkstok correct vasthouden… Zorgt soms nog voor frustratie.

Muziek is ook een passie

Al van jongs af aan heeft die kleine meid van ons een passie voor muziek. Loeihard op een speelgoed trommel slaan, ongekende liedjes (en noten) uit een kinderkeyboard jagen, zingen, zingen en nog eens zingen. Vaak ongekende liedjes met nog minder begrijpbare woorden zingt ze aan één stuk door.

Vorig schooljaar wilde ze al starten met muziekschool. Tot haar grote spijt was dit niet voor iedereen haalbaar om haar te brengen en te halen. Ze zou een jaartje moeten wachten.

Viool 1.0

Intussen zijn we dat schooljaar verder en startte ze ook meteen met de eerste lessen in september met notenleer, groep musiceren en een uurtje viool in de week. Wat zie ik haar toch opleven van dit alles te kunnen en mogen doen.

Iedere dag na school komt ze thuis, maakt ze haar huiswerk en meteen erna neemt ze haar viool om gedurende een goede 10 tot 15 minuten te oefenen. Hoe ze haar strijkstok moet vasthouden, tokkelen om de klank van de noten goed te leren, maat houden, etc.

En oefenen maar!

Is ze klaar met oefenen op haar viool? Dan neem ze haar werkbladen en begint ze de vorige les notenleer te herhalen en oefeningen daarop te maken. Van een goede motivatie gesproken.

Intussen haalden we voor haar een viool, en wat is ze trots op dat ding! Nooit eerder zag ik haar zo zorgzaam omgaan met iets wat van haar is. Met spullen, algemeen. Die kleine wildebras lijkt helemaal tot rust te komen als het op haar viool aankomt.

Ze droomt er al van om haar instrument vlot te bespelen. Over enkele jaren wil ze zelfs nog harp bijvolgen. Heerlijk toch. Zo zie je maar weer dat zelfs een kind met bepaalde beperkingen zich toch ook weer helemaal kan ontplooien en prachtige dingen kan verwezenlijken.

Ik ben eens benieuwd wanneer ik een leuk filmpje van haar online kan plaatsen met haar viool, waar ze een echt nummer speelt. Blijf het zeker mee volgen! 😉

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s