10 minuten rust in mijn hoofd.

Iedere avond, net voordat ik ga slapen, neem ik mijn meditatie momentje. Mijn 10 minuten om tot rust te komen zodat ik veel beter kan slapen en de volgende dag ook weer met meer energie kan starten. Het is mijn moment om de dag af te sluiten en achter me te laten en meestal lukt het me dan ook om er nooit meer op terug te komen.

Waarom mediteren?

Ik heb al heel wat gelezen over meditatie en de vele voordelen ervan. Ik kwam er voor het eerst met in aanraking toen ik in Eindhoven studeerde. Eén van mijn docenten sprak me aan op mijn gebruik van Rilatine om mijn ADD ‘onder controle’ te houden. Hij adviseerde me om de Rilatine achterwege te laten en me toe te leggen op yoga en meditatie. Met zijn hulp ging ik dus verder op zoek en begon ik aan mijn zoektocht om mijn ADD te beheersen zonder medicatie.

Gaandeweg leerde ik de vele voordelen van meditatie. Zo blijkt zelfs uit studies en onderzoeken dat regelmatig mediteren zorgt voor een aanzienlijke verlaging van je stress, tot wel 40% minder. Bovendien zorgt regelmatig mediteren ervoor dat je beter je woede onder controle kan houden en dat je beter geconcentreerd kan werken. Twee belangrijke puntjes als ADD’er.

Mediteren doorheen de jaren

Tijdens mijn studententijd in Eindhoven ging ik dan ook meteen van start met dit mediteren. Zonder app of andere toestanden, want de slimme telefoons waren er toen nog niet. Ik spreek over de tijd dat ik nog een Nokia had en de meeste zakenmensen over een PDA beschikten. Oertijd, volgens sommigen. Ik startte met de hulp van een boek, een keukenwekkertje om mijn 10 minuten te timen en het tellen van mijn ademhaling.

Ik hield dit goed vol na mijn studentenperiode tot ik mijn tweede kind kreeg. Haar medische verhaal langs de Leuvense berg met langdurig logement verstoorde mijn goede gewoonte net op het moment dat ik dit het meeste nodig had. Sindsdien probeerde ik regelmatig het mediteren te hervatten, wat de ene keer al wat beter lukte dan de andere.

Mijn echtscheiding met de vader van mijn kinderen gooide de pogingen tot yoga en mediteren helemaal om zeep. Aanvankelijk weer als alleenstaande, dit keer met kinderen, mijn appartementje, een nieuwe job zoeken, … Mijn leven een beetje op de rails houden. En mijn nieuwe relatie met mijn huidige man bracht in het begin niet veel beterschap. Hij woonde 30 minuten van mij, waardoor ik vaak heen en weer moest rijden en twee huishoudens moest zien recht te houden. Ik hoor jullie inderdaad al mompelen: ‘is dat niet net de moment om wél te mediteren en je cool te behouden?’ Dat is het inderdaad!

Wanneer de nood torenhoog is

Het leven in een nieuw-samengesteld is niet altijd even gemakkelijk. Sommigen verbloemen het. Je bent een plus. Yeah right. Niet altijd. En zo was het ook bij ons. Een verhaal waar ik absoluut niet wil over uitbreiden. Key point is, dat ik doorheen de jaren in mijn nieuwe relatie, dusdanig veel stress opbouwde waardoor ik mijn woede niet langer onder controle had en ook mijn concentratie compleet de mist inging.

Ik werd sneller boos dan voorheen, kon al eens een keer goed roepen, en wie mij kent weet dat mijn stem zonder te roepen al ver draagt. Ik heb gehoorschade aan één kant waardoor ik zo al luider praat. Laat staan als ik mijn shit even verlies. En dus kreeg ik van mijn vorige psycholoog de goede raad om zo snel mogelijk weer met mijn meditatie te starten. En dat deed ik. Aanvankelijk probeerde ik het weer old-school, maar dat draaide nergens op uit.

Mijn man begon in januari ook naar een psycholoog te gaan, die ook hem aanraadde om dagelijks te mediteren en hem een goede app hiervoor meegaf: Head Space. Samen gingen we ervoor en dat ging meteen goed. De app begeleidt je op een toffe manier en we waren iedere avond gemotiveerd om even onze tijd hiervoor te nemen. Enige nadeel van de Head Space app, is dat deze geheel Engelstalig is en dat mijn man niet altijd alles begreep.

Meditation moments

Intussen installeerde ik Meditation Moments. Een Nederlandstalige app met heel wat keuze uit verschillende meditaties voor verschillende doelstellingen. Het is een toppertje. Iedere avond neem ik zo mijn 10 tot 15 minuten om te mediteren met deze app. En het helpt echt.

Mijn kinderen geven duidelijk aan dat ik weer rustiger ben, weer kalmer reageer. Ik merk het zelf ook wel. Ik schiet niet meer zo snel de hoogte in en laat me veel minder op stang jagen bij een conflict. Het doet me goed om iedere avond te mediteren en om werkelijk mijn dag op dat moment af te sluiten. Ik kan dus alleen maar beamen dat het helpt. Het brengt me rust, innerlijke rust, waardoor ik dingen beter van me af kan zetten in plaats van alles tot duizend maal toe in mijn hoofd te laten draaien.

Rustige groeten, Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s