Een bezoek aan Chocolate Nation met de kinderen

De laatste zondag van onze zomervakantie werd ingepland met een bezoekje aan Chocolate Nation in Antwerpen. Nu moet ik eerst heel eerlijk bekennen dat ik voor de corona lockdown nog nooit van dit museum had gehoord. Na de eerste versoepelingen zag ik op mijn Facebook nieuwsoverzicht bij een aantal vrienden foto’s verschijnen en ik was meteen getriggerd. Dit was iets om toe te voegen aan mijn to do lijst. Een museum voor, over en door chocolade. Hoe leuk kan het worden?!

Met de trein naar Antwerpen

Chocolate Nation ligt in Antwerpen tegenover het Centraal station. De ervaring leert me dat parkeren in die omgeving vaker een ramp is dan dat het vlot verloopt. Het is dan ook een druk centrum met heel wat trekpleisters. Nee, doe mij dan maar de trein. Het station van Heist op den Berg ligt op een dikke 5 minuutjes rijden met de wagen en daar is parkeerruimte zat. Stressvrij naar Antwerpen en meer aandacht voor de kids onderweg.

Zoals zoveel musea en bezienswaardigheden, werkt ook Chocolate Nation met tijdssloten. Aangezien we ruim 20 minuutjes te vroeg waren, passeerden we nog even langs de Panos aan de overkant van de straat voor een theetje en een warme chocolademelk. Kwestie van alvast wat voorbereid te zijn.

Aandachtig luisteren naar de audiogids en kijken op het scherm hoe cacaobonen vervoerd worden…

Waar komt chocolade vandaan

Eenmaal binnen werden meteen heel vriendelijk onthaalt en wegwijs gemaakt. Onze jassen en handtassen konden we in de gratis lockers opbergen. Er werd ons verzekerd dat het ganse museum warm genoeg was en geloof me, als top-koukleum aller tijden, ik kan je verzekeren dat dit ook zo is. We kregen allemaal een audio gids en begonnen aan ons traject doorheen de chocolade weetjesreis.

De eerste kamers leerden ons waar chocolade vandaan komt. Waar groeien de cacaobonen, hoe worden ze geoogst, opgeslagen, vervoerd en uiteindelijk in onze Belgische fabrieken verwerkt en weer verzonden naar andere landen. De kinderen waren alle drie stil, aandachtig en onder de indruk van het hele gebeuren. Waar je dit in de klas zo saai uit boeken leest, zo levendig en spectaculair wordt het hier in het chocolade museum gebracht. Ze hebben er echt wel wat van geleerd en nieuwe interessante dingen opgestoken.

Het restaurant en de geschiedenis van chocolade

Na deze leerrijke reis van cacaobonen tot fabriek kom je terecht in een nagemaakt pop-up restaurant. Een leuk animatiefilmpje wordt op je bord afgespeeld en de kinderen gaan er helemaal in op. Van het restaurant wandel je door naar een ruime hal waar je de geschiedenis van chocolade leert kennen.

Die mini- man van me dacht dat het ventje echt in het bord zat…

Er hangen reclames posters van gekende merken uit de periodes rond de wereldoorlogen, familiefoto’s van de bekendste chocoladefamilies en hun oprichters. Er staat een lekker groot zeepaardje nagemaakt met informatie over het ontstaan van de chocolade zeevruchten en je leert er ook hoe men pralines vroeger verpakte en wie het eerste pralinedoosje ontwierp, zoals we dit nog steeds kennen. Nooit gedacht dat de geschiedenis van chocolade zo rijk is geweest en zal blijven.

Weetjesmuur

Ikzelf vond de weetjesmuur het allerleukste aan ons bezoek. Een muur volgeschreven met allerlei dingen die over chocolade verteld worden. Is het waar dat je van chocolade energie krijgt? Had Napoleon iets met chocolade en word je nu wel of niet slim van chocolade? Klopt het dat chocolade lekker smaakt bij koffie? En ga zo maar door. Heel wat fabeltjes worden op deze muur bevestigd of net ontkracht.

Die waren er ook nog, een wandelpad langs allerlei chocolade spreuken en prachtige foto’s!

Aan het einde van ons bezoek kwamen we terecht in de shop van Chocolate Nation. Een overkill aan chocolade in één winkel. Mijn walhalla. Zelfs mokken, borden en toffe T-Shirts met de allerleukste chocolade spreuken. En om het bezoek helemaal af te maken, ontvang je nog een heerlijk cadeautje bij het verlaten van de shop. De kinderen kregen een lekker zakje chocolademix, mama dan weer een lekker doosje met chocolade proevertjes.

Chocolate Nation. Voor mij een enorme aanrader en ze zien me er zeker en vast nog eens terug. Het was geweldig. Het was adembenemend. Het was leerrijk. Bovenal: het was super lekker!!!

Jullie al in Chocolate Nation geweest? Wat is jullie ervaring.

Chocolade groetjes,

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s