40 en corona

Inderdaad. Ik mocht mijn 40ste verjaardag vieren in volle corona tijden. Als inwoner van de parking, ofte de provincie Antwerpen, werden de corona maatregelen amper twee dagen voor mijn verjaardag weer wat verstrengd. Jihaa. Bye bye verjaardagsfeestje. Bye bye familie en vrienden om even gezellig langs te komen. Maar! Uitstel is geen afstel. Die 40ste verjaardag die moet en zal nog uitbundig gevierd worden, daar kan je helemaal van op aan.

Wat dan gedaan op die dag dat je een nieuwe voordeur krijgt?

Mijn ex-man en ik hebben een regeling uitgewerkt waarbij de kinderen op onze verjaardagen steeds bij ons zijn. Uiteindelijk, als ouder je verjaardag vieren op de dag zelf, dat wil je toch steeds in het bijzijn van de belangrijkste mensen in je leven, en dat zijn je kinderen. De kinderen kwamen op zondagavond al langs. Op die manier waren ze erbij van bij het ontwaken op die ene dag die ik enerzijds verwenste en anderzijds met open armen omarm.

Ik werd gezellig wakker gemaakt door de typische ochtendknuffel van mijn zoontje. Hoe kan het ook anders. Zodra mijn ogen open gingen, snelde hij de gang op om zijn zussen wakker te maken en weer naar onze slaapkamer te komen met hun cadeautjes. Een zelf geknutseld poppetje in de beste kleuren combinatie die er bestaat (geel/blauw, die info volgt een andere keer wel eens). Hij had er hard aan gewerkt en het poppetje staat dan ook trots te pronken op mijn nachtkastje. Mijn kleine heksemie knutselde haar eigen poezenkaartje met een prachtig gedichtje. En mijn oudste? Die maakte haar eigen woordraadsel dat leidde naar het lekkerste cadeau dat de kinderen me maar konden geven: een Double Lait chocolade reep van Côte D’Or.

Daguitstap

Enkele dagen voordien hadden we onze dag al volledig gepland. Wat wilde ik zelf nog eens doen? Waar had ik echt zin in om samen met mijn gezinnetje te doen? Al snel kwam ik uit bij het domein van de Grotten van Han. Het was jaren geleden dat ik het wildpark had gedaan en de grotten zelf had ik nog nooit van dichtbij gezien. Daar wilde ik dus zeker eens naartoe en mijn verjaardag was een mooi moment om dit te doen.

Geen picknick. Neen. Op een dag als vandaag had ik daar helemaal geen zin in. We zouden daar wel wat eten. Vooraf had ik al geïnformeerd voor mijn heksemie. Glutenvrij konden we er niet krijgen, dus voor haar namen we een lekkere portie pasta bolognaise mee en wat drinkbussen water, want tijdens de wandeling zou dat wel nodig zijn.

Corona maatregelen in de grotten van Han: Mondmasker opzetten tijdens het volledige bezoek in de grotten en voldoende afstand houden.

Natuurlijke pracht

Beginnen deden we met de grotten zelf. Tegen de tijd dat we goed en wel daar aankwamen, liep het tegen de middag aan. De wachtrijen waren dankzij de corona maatregelen vrij beperkt, dus sloten we aan in de rij. We kregen een enthousiaste jonge meid toegewezen die ons doorheen de gangen begeleidde en de nodige informatie deelde.

Halfweg ons bezoek aan de grotten, kwamen we toe aan een groot platform waar we verspreid mochten plaatsnemen om te genieten van de lichtshow. Héérlijk. En dat is allicht het understatement van die dag. De locatie. De muziek. Het lichtspektakel op de rotsen van de grot. Het geheel. Het was prachtig.

Kleine impressie van het lichtspektakel.

Na onze lunch begonnen we vol goede moed aan de wandeling. 6 km. Hoe erg kan het zijn? We doen wekelijks wel meer kilometers. Dat hadden we dan toch even onderschat. In een positieve manier, wel te verstaan. Als ik iedereen iets kan aanraden, dan is het wel om het wildpark te voet te doen. Je beslist zelf hoe lang je waar blijft staan. Je krijgt zoveel meer te zien dan wanneer je er snel met het busje langsrijdt. En dan alle extraatjes. Een activiteitenparcours voor de kinderen. 15 platformen hoog in de bomen, met mekaar verbonden met hangbruggen. Extra platformen langs de dierenverblijven waardoor je meer en beter zicht hebt. We wandelden maar liefst 3 uur over die luttele 6 km. Inderdaad! 3 uur… We zagen bruine beren een gezellig bad nemen en met mekaar spelen in hun waterpoel. We waren getuigen van poolvosjes die met mekaar speelden. We zagen hoe edelherten langzaam voorbij ons wandelden op slechts enkele meters en hoe Przewalskipaarden in galop door het dal over het gras raasden.

3 op een rij… Deze brug loopt over de Lesse, die door de grot heen stroomt.

Smaakvol afsluiten

Naast het wildpark en de grotten biedt Han-sur-Lesse een overvloed aan horecazaken aan. De ene naast de andere. Het maakt het moeilijk om een keuze te maken waar je wil neerzetten na een vermoeiende dag vol fantastische indrukken. Wij kozen dus al snel voor die zaak waar er nog voldoende plaats was. Opnieuw werden we geconfronteerd met de beperkingen die je hebt als coeliakie patiënt. Op de kinderkaart stonden gehaktballen met tomatensaus (uiteraard bereid met tarwebloem), kippen nuggets met frietjes, videe met frietjes (ook weer gebonden met tarwebloem) en een kinderportie mosseltjes met frieten. De enige keuze die mijn heksemie had, waren dus de mosseltjes. Verder maakten we onze keuzes en even later genoten we dan wel van een smaakvolle afsluiter. Het was al even 20.00 uur gepasseerd toen we in de auto zaten en ik mijn ex-man bericht stuurde dat we onderweg waren.

Mosseltjes, want een andere keuze was er gewoonweg niet.

Waar de kinderen jarenlang sliepen in de auto als we al eens zo laat vertrokken, bleven ze dit keer als bij wonder klaarwakker en bleven ze honderduit praten over alles van die dag. Hoe mooi ze de grot vonden, de dieren die ze gezien hadden, hoe mooi het bos van het wildpark was. Toen we arriveerden bij mijn ex-man en zijn vriendin, stonden ze klaar om de kinderen over te nemen en regelrecht hun bed in te steken. En die laatste 4 km naar huis? Daar zat ik gelukzalig in de auto naast mijn ventje. Tevreden over mijn dagje. Blij dat ik dat weer allemaal mocht zien en meemaken. Dankbaar voor alles van die dag. Dankbaar dat de kinderen erbij waren en dankbaar dat ik deze relatie heb met mijn ex-man en zijn vriendin. Dankbaar voor mijn huwelijk en hoe we mekaar begrijpen en aanvullen. En vooral klaar. Helemaal klaar voor het komende jaar en de komende 10 jaar. Het leven als 40’er.

Veel liefs Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s