Therapie 5.0

Aan jezelf werken en groeien, dat betekent ook heel vaak een goede psycholoog of therapeut onder de arm nemen. En dat is iets wat ik doorheen de jaren al heel wat heb gedaan. Het begon in mijn jeugdjaren. Door een zeer moeilijke opvoeding kreeg ik op mijn 16 een jeugdpsycholoog toegewezen. Zij hielp me met het verwerken van een aantal zaken, de basis, om zo maar te zeggen. Dankzij haar begeleiding en steun kreeg ik weer vat op mijn leven en besloot ik alsnog om verder te studeren, mijn leven op de rails te zetten en volle vaart vooruit te rijden. En daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor.

Het volwassene leven

Zoals net gezegd, heb ik een moeilijk jeugd achter de rug. Mijn vader sloeg me, mijn moeder heeft me tot op vandaag nog nooit geknuffeld. Zelfs als kind niet. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Heel lang (en soms nog steeds) heb ik gedacht dat ze beter nooit aan kinderen waren begonnen. Intussen heb ik heel wat over hen geleerd en kan ik bepaalde herinneringen beter plaatsen. Sinds mijn 16de heb ik altijd gezegd dat ik zelf geen kinderen wilde. Ik wilde niet de fouten maken die mijn ouders hadden gemaakt. Ik was zo bang om zelf in de fout te gaan. Mijn ex-man wist me toch te overtuigen en wat ben ik blij dat ik hem in die beslissing ben gevolgd, want onze kinderen hebben mijn leven zoveel rijker gemaakt.

Omdat ik niet diezelfde fouten wilde maken en toch merkte dat ik, net als mijn vader, best wel stevig kon roepen en soms een kort lontje had, zocht ik een therapeut. Dat was rond de periode dat mijn oudste dochter 3 jaar was en de tweede net uit het ziekenhuis werd ontslagen. Ik zat er helemaal door. Emotionele burn-out.

Therapeut 2.0

Na mijn eerste therapeut in mijn jeugdjaren, ging ik op zoek naar iemand die me kon helpen bij de opvoeding van onze kinderen. Zo kwam ik bij een toffe jongedame die ons via huisbezoeken begeleidde en ons bij een aantal groepslessen bracht omtrent Triple P. Positief opvoeding. Daar heb ik heel wat energie en tips uitgehaald. Ik heb er geleerd dat je kinderen echt wel mag straffen wanneer ze fouten maken, dat je hen niet op een gouden platform moet plaatsen en hoe je hen in de juiste richting kan duwen door positieve benadering.

Ik in 2011 – middenin een stormachtige periode door medische problemen van mijn pasgeboren dochter.

Therapeut 3.0

Toch bleek het voor mij niet voldoende. Naar opvoeding toe had ik grote sprongen gemaakt, toch bleef het verleden me achtervolgen. Ik nam een nieuwe psycholoog die me meteen antidepressiva voorschreef, welke ik nooit heb gehaald. Ik was namelijk niet depressief, ik was moe, had nog steeds last van burn-out naweeën en zocht energie, geen medicatie. Dat hoofdstuk werd dus snel afgesloten en via een vriendin kwam ik bij therapeut 3.0. Sessies van 2 uur, telkens 1 uur gesprekstherapie en 1 uur reiki. De gesprekken gingen terug tot in mijn jeugdjaren. Ik leerde inzien dat mijn ouders reageerden zoals ze reageerden door hun eigen opvoeding. De reiki gaf me dan weer de energie om die dingen te verwerken en een plaats te geven. Twee jaar lang begeleidde hij me naar meer rust.

Therapeut 4.0

Een drietal jaar ging het goed. Ik kreeg intussen mijn echtscheiding te verwerken en leerde mijn huidige echtgenoot kennen, die ook 3 kinderen heeft. En opnieuw doken een aantal problemen op. We trokken met z’n allen naar gezinstherapie, waar ik ook een aantal individuele sessies had. Deze jonge psychologe nam een test bij me af en verwees me door naar een psycholoog met specialisatie in HSP. Uit de test was namelijk naar voren gekomen dat ik hoogsensitief ben. Iets meer dan een jaar lang werd ik driewekelijks begeleid door deze HSP-psychologe. Ze leerde me nog meer mijn rust te vinden door middel van dagelijkse yoga oefeningen en meditatie voor het slapengaan. Ze stuurde me richting assertieve communicatie, waar ik nog steeds dagelijks met aan de slag ga. Na dat intensieve jaar was ik volgens haar helemaal klaar met alles waarmee zij me helpen kan. Ook mijn nabije omgeving vertelde me dat ik veel rustiger reageerde dan voordien, meer nadenk voordat ik spreek wanneer ik boos ben en dat het veel langer duurt voordat ik boos wordt. Dat was februari van dit jaar (2020).

Iedere ochtend doe ik mijn yoga, beginnend met een zonnegroet.

Therapeut 5.0

Toch merkte ik de voorbije maanden nog steeds dat er iets niet goed zat. Bepaalde herinneringen maakten me heel boos, een privésituatie die ik niet kon plaatsen vrat dagelijks aan me, sommige woorden en daden van mijn moeder waardoor ik hulpeloos en furieus werd. Dus ging ik begin juni aankloppen bij therapeut 5.0. En hoewel heel veel mensen weigerachtig staan tegenover dit type therapeut, heeft zij me op amper 2 maanden al véél meer geholpen dan alle 4 voorgaande samen.

Mijn huidige therapeut werkt op energie. Ok, de eerste keer dat ik het hoorde dacht ik ook: ‘yeah right, freakshow.’ De eerste sessie was amper en half uurtje aan de gang en ze had me al. Om één of andere freaky reden, wist ze wat ik dacht, terwijl ik over iets helemaal anders praatte. Nog wat later, benoemde ze een bepaalde pijn in mijn rug. Intussen gebeurde dit vaker, en nog meer rare, onverklaarbare dingen. Zowel mijn echtgenoot als mijn kinderen zeggen dat ik op die 2 maanden ongelooflijk hard ben veranderd. Véél rustiger. Véél kalmer. Véél gemoedelijker. En zelf moet ik vaststellen dat ik heel wat situaties met veel meer liefde en innerlijke rust benader.

Ik heb inderdaad al heel wat psychologen en therapeuten de revue zien passeren. Met mijn jeugd is dat zeker niet verwonderlijk. Wil dit zeggen dat ik iedereen aanraad om zoveel hulp te zoeken? Zeker niet! Wat ik wel iedereen aanbeveel, is om iemand te zoeken om aan jezelf te werken. Niemand is immers perfect en iedereen heeft wel zijn werkpuntjes. Met een goede psycholoog, therapeut of een coach kan je hiermee echt aan de slag en kan je groeien als persoon. Een groei die vaak nodig is om je dromen en doelstellingen te bereiken of om bepaalde relaties te verbeteren of herinneringen beter een plaats te geven.

Nu ben ik op mijn beurt benieuwd naar jullie ervaringen met psychologen, therapeuten of coaches. Vertel het me gerust in de reacties.

Veel liefs

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s