Een beetje school tijdens de vakantie

Het is grote vakantie. Ondanks een ontzettend raar schooljaar, zullen heel wat ouders en kinderen blij zijn met deze welgekomen 2 maanden fun en plezier. Hoewel niet iedereen naar het buitenland trekt zoals andere jaren, plant wel iedereen een toffe en ontspannen zomer.

2 maanden zijn echter ook ontzettend lang dat onze kinderen geen leerstof verwerken. Vooral kinderen die het wat moeilijker hebben op school, ondervinden hiervan vaak de gevolgen in september en oktober. Leerstof van het vorige schooljaar moet weer opgefrist worden, en dat gaat bij heel wat kinderen al wat moeizamer.

Vakantieblaadjes

Een oplossing voor dit probleempje, zijn de alom gekende vakantieblaadjes. Ik had als kind een bloedhekel aan die vakantieblaadjes. Ieder jaar opnieuw bestelde mij ouders deze blaadjes via de school en iedere vakantiedag moest ik, dik tegen mijn goesting, een blaadje maken. Mijn ouders hebben nooit gekaderd waarom ik dit moest doen, laat staan dat ze er een leuk momentje van maakten.

Nu ik zelf mama ben, begrijp ik het nut van deze vakantieblaadjes veel beter. En door mijn eigen ervaring begrijp ik ook heel goed hoe belangrijk het is voor kinderen om van dit ogenblik ook een leuk moment te maken. Vakantieblaadjes hoeven absoluut geen dipje in iedere vakantiedag te zijn.

Gezellig samen aan de keukentafel vakantieblaadjes maken, iedere ochtend weer.

Mama – kind momentje

Ik heb ook moeten leren met vallen en opstaan. Jaren geleden dwong ik mijn kinderen ook om op het einde van een super toffe dag in Kroatië of Italië om hun vakantieblaadje alsnog te maken. Met de nodige tranen tot gevolg. Uiteraard. Zeker bij de jongste kinderen, die maar niet wilden begrijpen waarom ze plots helemaal alleen aan de keukentafel zaten met vervelende rekensommetjes onder hun neus.

Intussen pak ik het heel anders aan. Ik ga samen met hen aan tafel zitten. Zij met hun vakantieblaadje, ik met een boek om te lezen of met wat werk om me bezig te houden. In ieder geval, niet met iets wat 100% mijn perfecte aandacht nodig heeft. Ik zit tussen hen in, en de kinderen weten dat ze me steeds om hulp mogen vragen. Zij zitten niet langer alleen aan die keukentafel, wel nog steeds met vervelende rekensommetjes. De wetenschap dat ze me om hulp kunnen vragen, geeft hen dan weer de gemoedsrust die ze nodig hebben.

2 gezinnen, zelfde blaadjes

Zowel bij mijn ex-man als hier thuis, maken ze deze blaadjes. We bestellen deze vakantieblaadjes samen via de school, en ze komen gezellig heen en weer. Doordat de kinderen deze regelmaat in beide gezinnen ervaren, merken we dat het hen ook gemakkelijker gaat om eraan te beginnen. Ze maken de vakantieblaadjes steeds in de voormiddag, zowel bij papa als hier. Het is één van de vele ‘regeltjes’ en structuur die we laten gelijk lopen, waardoor de kinderen zich even thuis voelen.

Ook bij papa wordt er netjes aan de vakantieblaadjes gewerkt.

Waar het 3 jaar geleden een struggle was om de kinderen soms toe te zetten aan hun vakantieblaadjes, merken we dit jaar een enorme vooruitgang. Ook vorig jaar liep het al veel beter. Doordat ze de blaadjes altijd in de voormiddag maken, hebben ze nog zicht op een super fijne zomerdag. Doordat ik bij hen zit, voelen de kinderen minder stress omdat ze weten dat ze geholpen worden. En in september verloopt de opfrissing van vorig schooljaar veel vlotter, omdat ze al 2 maanden lang iedere dag hebben opgefrist. Het zit dus niet ergens helemaal achter, onder een dikke laag stof en zomerherinneringen.

Wie van jullie werkt in de vakantie ook met vakantieblaadjes? En hoe loopt het bij jullie? Leuke tips om het nog toffer te maken, zijn altijd welkom!

Dikke kus

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s