Hoe ik stap voor stap leer loslaten

Lezen, ik doe het dagelijks. Ik wissel dit lezen af met romans waar de tranen vaak rijkelijk vloeien, en met boeken die me doen groeien. Groeien op persoonlijk vlak als op zakelijk vlak. Zo las ik onlangs het boek ‘Leren loslaten’ van Heike Mayer. Voor mij was het een boek boordevol tips en tricks om inderdaad te leren loslaten. Want maken we ons vaak niet veel te druk in dingen die er niet toe doen?

Te hoge verwachtingen

Zo weidde ze even uit over het hebben van te hoge verwachtingen. En wat sloeg ze daar nagels met koppen. Want inderdaad, wanneer ik naar mezelf kijk en naar de stresspunten in mijn leven, dan moet ik eerlijk toegeven dat ik vaak mijn verwachtingen veel te hoog leg. Naar mijn kinderen toe bijvoorbeeld. Toch logisch dat een kind van 11 weet hoe je de vaatwasmachine inlaadt? Niet dan? Of hoe mijn man of ik kan lopen stressen als die 7-jarige zijn veters niet goed kan knopen. Dat kan toch het kleinste kind… Zoals ik al zei, te hoge verwachtingen, en dat zelfs voor de kleinste dingen eerst.

In haar boek reikt ze een aantal vragen aan die je jezelf kan stellen wanneer je zo’n stressmomentje voelt opkomen. 4 vragen die je in je hoofd kan overlopen, om na te gaan hoe belangrijk het werkelijk is en hoe hoog je dus je verwachting moet leggen;

 1. Is het écht belangrijk?

Maakt het echt een wereld van verschil als de vaatwasmachine anders is ingeladen dan wanneer ik het zelf zou doen?

 1. Wat is het ergste dat zou kunnen gebeuren?

Ok, zoonlief kan over zijn veters struikelen als ze loskomen. Maar goed, als ik ze zelf knoop, dan bestaat er ook een kans dat ze uiteindelijk wel eens loskomen…

Italian view
Uitzicht over de Middellandse zee, op weg naar de top van de Vesuvius. Heerlijke plaats om los te laten. 
 1. Als het ergste gebeurt, zou ik het dan overleven?

Mja nee, denk dat ik toch dood neerval als die ene kookpot niet bij in de vaatwasmachine zit omdat hij anders geladen is… Dhu 😉

 1. Is het morgen nog belangrijk? En volgende week? En volgend jaar?

Ik hoop oprecht dat mijn zoon volgend jaar zijn veters iets beter kan knopen dan nu. En als het nu al niet belangrijk is hoe de vaatwasmachine exact ingeladen is, dan zal het dat volgend jaar ook niet zijn zekers…

Omgaan met irritatie

Een ander deel in het boek, is het leren omgaan met irritatie in ons leven. Zo haalde ze een voorbeeld aan dat heel erg toepasselijk is, of toch was, op mezelf. Met de auto moeten rijden achter een slak… Met andere woorden, een extreem trage chauffeur voor je hebben. God, wat heb ik daar ooit op lopen vloeken. En wat leverde het me op? In ieder geval niet dat die chauffeur voor me sneller ging rijden. Anderzijds misschien wel een jaar minder van mijn leven, op lange termijn. En dat is nu net niet wat ik wil. Zo gaf ze ook weer een aantal handige en leuke tips om te leren omgaan met irritatie in ons dagdagelijkse leven;

 1. Stop het innerlijke verhaal

Heel vaak gaan we in ons hoofd zelf allerlei verhalen verzinnen. Waarom negeert die persoon me? Heeft ze me niet gezien, of is ze kwaad op me? Waarom is ze dan kwaad op me? Wat heb ik nu weer verkeerd gedaan? Ja maar, als ik haar dan volgende keer zie, wacht, ik zal het haar dan wel eens vertellen…. En zo ben je al snel vertrokken in je eigen verhaal, in je eigen hoofd, mijlenver verwijderd van de waarheid. Want hoe groot is de kans dat die persoon je gewoon niet gezien heeft? Of dat die persoon heel andere dingen aan haar hoofd had, waardoor ze er niet aandachtig bij liep?

Stop gewoon met zelf die verhalen te verzinnen. Het brengt je veel te vaak zo ver van de waarheid weg, waardoor je verblind wordt door irritatie die er niet moet zijn.

 1. Zie niet machteloos toe

Leren omgaan met verandering van situaties. Je moet op tijd op je werk geraken, en staat daar plots in de file. Je wil snel naar de bakker, maar daar staat een serieuze rij te wachten. Dit zijn situaties waar heel vaak irritatie komt opzetten. De kunst is om te leren omgaan met deze momenten. Plots niet langer eigenaar van je eigen tijd? Maak het je weer eigen. Zet je boodschappenlijstje in je telefoon, doe bekkenbodemoefeningen terwijl je in de rij staat te wachten, mediteer in de auto als je aanschuift in de file. Benut je gestolen tijd en weg is de irritatie.

 1. Wat zou een goede reden kunnen zijn

Probeer een goede reden te verzinnen voor het gedrag dat je irritatie bezorgt. Om terug te komen op het voorbeeld in de auto… Probeer een goede reden te bedenken waarom die persoon voor jou zo traag rijdt. Is het de maximum toegestane snelheid en heb jij gewoon een zware voet? Heeft die persoon misschien net een ongeval gehad en is nu voorzichtiger in het verkeer? Of gaat het om een onzeker persoon. Door jezelf in de schoenen van een ander persoon te plaatsen, groeit je begrip.

Leen Vesuvius
Bovenop de Vesuvius, loslaten doe je daar dus echt wel.
 1. Wonderwapen: humor

Ga humoristisch om met irriterende situaties. Probeer de humor ervan in te zien door een mopje te vertellen of door op een grappige manier te reageren om irritant gedrag. Hangt je kind het echt helemaal uit in het midden van de winkel? Probeer het met humor op te lossen… Soms is humor het beste antwoord.

 1. Even helemaal in de ruststand

Wanneer iets niet werkt zoals het hoort te werken, kunnen we ons daar enorm in druk maken. Een laptop of pc die vastslaat of traag werkt. Een deur die niet open wil. We maken ons boos. Het ideale moment om letterlijk een stap achteruit te zetten, diep in en uit te ademen en het veel rustiger opnieuw te proberen. Soms in combinatie met een andere tip 😉

 1. Time-out

Gaat het echt niet? Loopt de irritatie en de spanning je echt te hoog op. Ga dan weg. Ga even in een andere kamer zitten. Maak een kleine wandeling om op adem te komen en wat te kalmeren. Het is de energie echt niet waard om je er zo druk in te maken.

 1. Loop er met een boogje omheen

Last van vervelende mensen in je omgeving die constant zeuren en klagen? Laat ze gewoon echt zoveel mogelijk links liggen. Sta je er toch bij en gaan ze weer helemaal op in hun typische klaagzang? Ga door. Ga wat anders doen.

Dit zijn een aantal tips die ik zoveel mogelijk probeer toe te passen. Trust me, lukt me echt niet altijd hoor. Er is altijd wel even een momentje dat de irritatie de bovenhand neemt. We zijn toch ook maar mensen, niet? Toch, zodra ik dan voel of denk ‘Ow, rustig meid, stapje terug.’, dan gaat het weer. Dan pas ik weer één van bovenstaande tips toe en gaat het weer veel beter. Het is mij die jaren van mijn leven echt niet waard om energie te blijven steken in irritatie die ik kan vermijden.

Ik ben wel benieuwd naar jullie manieren om los te laten… Laat het me weten, zet het in de reacties.

Dikke kus

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s