Kidsproof koken

Kleine mondjes, grote mondjes, ze zijn niet altijd even gemakkelijk heerlijk gevuld.

‘Ik lust geen champignons. En vis hoef ik al helemaal niet.’ Met een overduidelijke misnoegde blik komen de woorden uit de mond van een 15-jarige.

‘Eikes, tomaten. Bah mama, dat eet ik niet!’. Daar gaat de 10-jarige weer helemaal in overdrive. Zodra ze rood in de kookpot ziet zitten, staan de haren al recht omhoog. ‘Ah nee, toch echt geen aubergine, dat is gewoon echt goor vies.’ Ok dan.

‘Pff, moet ik echt vlees eten?’ Eentje die ik nooit had verwacht, maar ja hoor, de 12-jarige heeft een hekel aan kip, kalkoen, varken. Kipnuggets gaan er vlot in en steak lukt soms ook nog wel, net als vis, dat dan weer wel.

Ik moet niks wat al de anderen niet eten. Dat is bij uitstek het gedachtengoed van die 6-jarige mini-duivel. Is er iemand aan tafel die iets niet lust, dan hangen we eraan. Een lange lip, dikke krokodillentranen en alle drama die je maar verwensen kan. Klaar voor een duurzame theatercarrière.

roas-eet.jpg

Intussen hebben we één gouden regel afgesproken; alle zes mochten ze een lijstje invullen. Een lijstje met daarop drie dingen die ze echt niet willen. Drie dingen die ze totaal niet lusten, waarvan ze over hun nek gaan als ze er nog maar aan denken. Niet dat ik die dingen nooit zal klaarmaken, God nee! Nee, als ik dit bereid, dan zal ik ermee rekening houden en voor deze persoon een aanpassing maken. De gulden middenweg.

Soms maak ik eten klaar en valt het zodanig tegen, dat iedereen liever het eten in de vuilnis gooit en snel naar de frituur rent. En dan zijn er die momenten dat het wel lukt. Die dagen dat ik iets op tafel weet te toveren waarvan iedereen tevreden is. Bij aanvang zijn de blikken sceptisch en de zin in een vol bord eerder klein. Tot die eerste hap… En soms, steeds vaker, zit het er los op.

Ik wacht even af, laat hen alle smaken rustig opnemen en vraag dan altijd heel voorzichtig; ‘En, is het lekker?’ Soms zijn de meningen verdeeld, de andere keer is dan weer iedereen vol overtuiging positief over hun maaltijd. Dat zijn de dagen waar ik het voor doe. En deze recepten noteer ik, houd ik bij, en zal ik met plezier met jullie delen.

Tot kidsproof kooks!

Lenna ..xXx..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s